21 februari Louder than bombs



Vad händer med oss när vi ser tillbaka? När våra minnen, som är så flexibla, vill visa en annan passerad verklighet än den vi möter, när vi gräver i det som varit.

I tisdagens film får vi följa vad som händer, när barn och anhöriga försöker samla material till en retrospektiv utställning om sin mammas gärning som krigsfotograf.

Vad innebar hennes yrke på det personliga planet? Att se allt lidande och utsätta sig för stora faror för att andra skall förmås att förstå det hemska som sker. Till slut stod hon inte ut och tog livet av sig.

De tre män som blir kvar tappar fotfästena, de förstår inte vad som sker och de förstår inte varann. Pappan är en kärleksfull far, men det hjälper inte när hans behov av bekräftelse är större än förmågan att ta in vad sönerna går igenom.

Recensenterna tyckte att Trier lyckats väl med sin gärning den här gången också. DN skrev:
Det är komplext, finkänsligt, ofta roligt och i synnerhet Devan Druid är underbar: mycket bånglig ångest med inslag av genialitet.
Samtidigt tyckte DN:s recensent att det var synd att den, enligt deras uppfattning begåvade unge regissören, borde få fortsatt på den inslagna vägen från debutfilmen "Oslo, 31 augusti" där hans känsla i den egna staden och den egna generationens livsfrågor belystes så väl.

SVT Nyheter ansåg att: 
Joachim Trier berättar långsamt, poetiskt och hoppar i tiden utan att tappa greppet om berättelsen. Han jobbar både drömskt och verklighetsnära; bildsätter karaktärernas känslor, fantasier och minnen. En metod som är vansklig eftersom det blir så många lager av fiktion, men han gör det bra och väl avvägt. Resultatet blir varken krångligt eller pretentiöst.

För egen del blir det fint att åter få möta Isabelle Hupert på vita duken. Jag har nog inte helt hämtat mig från hennes rolltolkning i Spetsknypplerskan 1977. Om flickan som möter en flera nummer för stor kärlek och uppmärksamhet och som slutar så tragiskt i dagdrömmar i mentalsjukhusets terapirum. Med vackra turistaffischer från det vita och blå Grekland på väggarna.

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga