23 januari Den syriska förlovningsringen


På tisdag är det värpremiär för filmstudion. Får vi be om att ni kommer i lite extra god tid, för det känns som det blir många som vill lösa filmkort till denna elfte säsong?

Här kan du ladda ned vårens program som .pdf

Göteborgs filmfestival - på plats i Skene

Och så kan du också lösa biljetter till invigningen av Göteborgs Filmfestival som länksänds till Kulturhuset Skene på fredag den 26 januari. Årets premiärfilm är den omtalade Amatörer av regissören till Äta sova då, Gabriella Pichler. Filmen har lite extra intresse för oss markbor eftersom den är inspelad i Svenljunga och lär spegla vår kära grannkommuns inte alltid så framgångsrika färd på sveriges kommunhimmel. Här kan du sen en trailer.

Hålltider för fredagen:
16.30 - Kulturhuset öppnar
17.30 - Invigningscermoni direktsänd fr Göteborg
18.10 - Kortfilm
18.30 - Öppningsfilmen Amatörer


Om tisdagens film

Efter att ha slutat med en komedi före julen förra året, kändes det helt rätt att plocka in en till rulle med varm humor i programmet. En smula övertydlighet och en fond av en annan kultur bildar, tillsammans med igenkänning och tajming, humorns kärna. Så här lite kort om filmen.

Det skall bli fest i borgmästarhemet i den lilla libanesiska byn. Husets fru har bråda dagar: Nu kommer hennes dotter hem och med  sin blivande man. Mycket skall förberedas inför det festliga tillfället. Och det är viktigt att involvera omgivningen i det som skall hända. Mannens föräldrar är förvisso också med och planen är att de kommer för att begära dotterns hand.  Vilket naturligtvis kryddar nervositeten lite extra!

Vad borgmästarfrun inte vet är att hennes blivande svärson är från Syrien, ärkefienden som man har sådan hatkärlek till.

Det blir en film som tar oss med in i fördomarnas vindlingar och som visar hur lätt vi går vilse, trots att vi har så mycket gemensamt och är så lika.

I en intervju säger regissören Sophie Botrous om sin första film:
- Det är ju starka band mellan grupperna med giftermål och vänskap och traditioner, men det är samtidigt mycket ömsesidigt hat och fördomar, och det vill jag sätta fingret på, tydligt och öppet, genom den här filmen,

Så nu blir det till att bänka sig och återuppleva det universella i stela släktträffar där man äter tillsammans och förutsätts ha mycket att prata om, fast man inte känner varann alls och bara har en vindlande gren på ett släktträd gemensamt.



"Den syriska förlovningsringen" är ett paradexempel på hur man med komedi kan röra sig i konfliktfyllda miljöer och beröra infekterade ämnen, och plötsligt ha levererat ett antal tunga insikter och budskap utan att publiken har hunnit förstå vad som egentligen hände. Skrev Sydsvenskans recensent 

Populära inlägg i den här bloggen

21 november Madeleine och taxichauffören

2 maj The Banshees of Inisherin

16 januari De ostyriga